Råd Mot Diare Og Magesmerter

Symptomer Løs, ofte vanntynn og hyppig avføring er det vanligste symptomet. Hyppighet er dels avhengig av inntak av mat og drikke. Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Diaré er farligere for små barn, syke og eldre mennesker. Du bør kontakte lege dersom: Diaréen er så kraftig at du ikke klarer å få i deg nok mat og drikke Du har feber og dårlig allmenntilstand Du har blod i avføringen Diaréen ikke gir seg i løpet av en uke Du er nylig utskrevet fra sykehus Det haster å få tak i lege dersom du er så dårlig at du ikke får i deg mat eller drikke. Arbeider du i helsevesenet eller som kokk, kan du sannsynligvis ikke arbeide på noen dager. Hvor lenge du må være borte er avhengig av hvem og hva du jobber med, hva slags infeksjon du har og om det trengs kontrollprøver for å bekrefte at du er smittefri.

Råd mot diare og magesmerter video

  1. Råd mot diare og magesmerter lyrics
  2. 10 år
  3. Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC - Smart, annonsørinnhold fra VG Partnerstudio

Det finnes også spesiallagte ernæringsvæsker å få kjøpt, som inneholder akkurat de saltene man trenger. Du kan også lage en brukbar saltløsning selv, ved å tilsette vanlig koksalt, En halv til én teskje per liter vanlig vann, og i tillegg to-tre teskjeer sukker, for å bedre oppsugingen. Men dette gjelder vel ikke ved kroniske plager? Nei, når det gjelder kronisk diare som ikke skyldes organisk sykdom, er det for det første viktig å forsøke å etablere regelmessige, gode avføringsvaner. De fleste bør ta seg tid til et ordentlig toalettbesøk om morgenen, etter frokost, der du kan få tømt deg ordentlig. Hva med fiberrik kost? Fiberrik kost gir en større mengde avføring, og det kan jo høres uhensiktsmessig ut ved diare, men det viser seg at den regulererende effekten dette har på magen allikevel ofte er gunstig. Noen vil merke at enkelte matvarer virker drivende, og for eksempel overdrevent kaffeinntak vil øke diaretendensen hos de fleste. Motsatt virker enkelte matvarer stoppende, for eksempel blåbær og blåbærsaft, kavring og loff.

Råd mot diare og magesmerter de

Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66. Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse Lyst til å diskutere?

Noen får kun diaré, mens andre henger over doskåla og opplever at magen vrenger seg selv om det ikke er mer å kaste opp. - Hvorfor vi kaster opp når det ikke er mer å kaste opp er vanskelig å svare på, men trolig skyldes det at oppkastsenteret i hjernen kan påvirkes selv om magesekken er tom, sier hun. Den følelsen vi kan kjenne på før vi løper til do for å kaste opp er mildt sagt ubehagelig. Mange beskriver den som at alt blodet forsvinner fra hodet. Men er det faktisk det som skjer? - Vi kan oppleve å bli bleke og at «blodet forsvinner fra ansiktet» fordi mekanismene som trigger kvalme og oppkast også fører til at blodårene i huden trekker seg sammen og at blodet ledes mot indre organer, forklarer Myklatun Krossness. Etter en runde med oppkast er det lurt å få i seg væske, men helst ikke alt for mye av gangen. - Å drikke lite og ofte er et godt råd. Ved omgangssyke er det viktig å få i seg nok væske ettersom man taper mye væske ved diaré og oppkast. Slik unngår du matforgiftning Forebygg magetrøbbel på reise Magetrøbbel og diaré kan også oppstå når vi er ute og reiser og ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin, Petter Thornam, forteller at god håndhygiene er det viktigste tiltaket for å forebygge magetrøbbel på reise.

Diare - kjerringråd, tips og hjelp

Snakk med fastlegen din om dette. Forebyggende tiltak Håndvask, spesielt etter du har vært på toalettet og før du skal spise eller drikke, er svært viktig. Hvis man reiser til eksotiske steder med enkle sanitærforhold bør man unngå å drikke eller spise: Isterninger eller springvann Salater og rå mat Kalde dressinger og sauser Buffémat og mat fra gateselgere Behandling Noen foretrekker å spise enkel mat, som brød, når de har diaré. Det finnes imidlertid ikke vitenskapelig forskning som kan bekrefte at en spesiell type mat gjør deg fortere frisk. Det viktigste er å få i seg nok væske. Drikk lite av gangen og ofte. Rent vann er det beste, gjerne blandet med litt sukker og salt. På apoteket kan du kjøpe sukker- og salttilsetning som blandes i vannet. De er laget for å erstatte saltstoffene som du mister med avføringen. Koffeinholdig og svært søt drikke bør unngås fordi det kan forverre diaréen. Legemidler Diaré skyldes ofte virus og ikke bakterier, og skal derfor ikke behandles med antibiotika.

LES OGSÅ: – Vask fingrene godt – God pleie, eventuelt egenpleie er viktig. Det er også mulig å bruke vanlige smertestillende hvis man skulle trenge det, sier hun. Kommuneoverlegen Kathrine Kristoffersen legger til at man bør drikke mye vann og når matlysten ikke er på topp, er det bedre å få i seg litt enn ingenting. Da kan salte kjeks være en god løsning.

Her er et tips mot oppkast slik at du kan føle deg litt bedre. Les mer om oppkast. Sår stump Sår stump hos en baby kommer som regel av for mye fuktighet i bleien, eventuelt hyppig avføring som tærer på huden. Her er det tips. Les mer om sår stump. Dårlig mage Dårlig mage får man både hjemme og på ferie. Noen lesere har sendt oss tips til hvordan man kan kurere det. Visste du at potetmel kan brukes som medisin mot dårlig mage? Les mer om dårlig mage. Omgangsyke Omgangsyke er svært smittsomt. Har man først fått det i huset kan man gå ut ifra at alle i familien får det. Her er det imidlertid et tips som kan være til hjelp. Les mer om omgangsyke. Søk etter råd: Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg: De 5 siste kommentarene: Hoste Kok melk med 2-3 biter med hvitløk før du skal sove. Dette skal hjelpe på sø... Dårlig mage Potetmel funker, det er helt rått. Jeg hadde ikke trodd det hvis jeg ikke hadde... Humlestikk Jeg ble akkurat stukket av en humle og gikk rett til Google for å finne hjelp.... Trøske En amerikansk helsenettside anbefaler en halv ts.

Forholdsregler Betegnelsen omgangssyke er passende fordi det er så smittsomt, men hvilke forholdsregler kan man ta. – Det er viktig med god håndhygiene. Her anbefales det grundig vask med såpe. Det kan være en fordel å bruke papirhåndkle som kan kastes etter bruk, eller å vaske hånddukene etter bruk, sier hun. LES OGSÅ: Kathrine Kristoffersen (41) er vår nye kommuneoverlege God og grundig håndhygiene er også viktig i dagene etter at man har blitt frisk. – Det kan være lurt å vente i to døgn før man sender barn til barnehage og skole, og før man returnerer til jobb, forteller Kristoffersen. Under omgangssyken Det er vanskelig å motvirke selve magesjauen når man først har fått det, men man kan lindre symptomene som følge av den. – Ved mye oppkast og diaré mister man mye væske og salter fra kroppen. Det er viktig å erstatte dette tapet. Man bør passe på at væsken man gir for å forhindre uttørring, ikke inneholder for mye sukker siden det kan øke graden av diaré, sier kommuneoverlegen. Pleie, væskeinntak og mat er viktige faktorer for å komme seg igjennom omgangssyke.